Recept: Caribbean Coco Cupcakes

Geen idee wat je moet doen op een druilerige saaie dag? Breng de zomer naar je toe met deze Caribbean Coco Cupcakes!

Recept

Ingrediënten voor 12 cupcakes
25 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
scheutje zonnebloemolie
scheutje citroensap

Frosting
45 g bloem
240ml kokosmelk
200g roomboter
200g suikerbakkerspoeder (bij voorkeur; te halen bij de speciaalzaak of Pipoos)/poedersuiker
scheutje Malibu
Eventueel een kleurstof
Kokossnippers
Let op, ook hier geldt: voor het maken van de frosting is het belangrijk dat de kokosmelk, eieren en boter op kamertemperatuur moeten zijn.

Materialen/apparatuur
Bakblik
Papieren bakvormpjes
IJsschep
Mixer
Beslagkom
Steelpannetje
Spuitzak

Voorbereiding: Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakken, tevens is het makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.

Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in één keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu één voor één de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Pak het cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem de ijsschep en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, des te makkelijker je ze kan decoreren!

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes blijven zitten.

Nu je de cakejes hebt gebakken is het tijd om met de frosting aan de slag te gaan.

Doe de bloem, de kokosmelk en een scheutje Malibu in een steelpannetje. Klop het mengsel eerst met een garde goed door, zodat je met een klontvrij beslag aan de slag kunt. Breng het geheel rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur. Blijf steeds goed roeren zodat het beslag niet gaat aanbranden en klonteren. Het beslag wordt nu steeds dikker en na ongeveer 5 minuten (steeds blijven roeren) is het mengsel dik genoeg. Er moet een houten prikker recht op in het beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop intussen in een andere kom de zachte boter flink smeuïg en luchtig. Voeg nu langzaam de suiker toe. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde kokosmelk/bloem-mix toe en mix daarna nog eens 5 minuten op middelhoge snelheid met de mixer.

Het geheel nogmaals afdekken met plastic folie en 15 minuten in de koelkast zetten. Daarna is de frosting klaar voor gebruik! Mocht de frosting iets te dun zijn naar je zin, voeg dan wat bloem of poedersuiker toe. Laat cupcakes eerst goed afkoelen voordat je de frosting aanbrengt. Je kunt de crème kleuren, op smaak brengen en versieren zoals je wilt.

Het recept komt oorspronkelijk van http://www.cupcakerecepten.nl en heb ik aangepast tot bovenstaande


Post to Twitter

Geef een reactie