Op wintersportvakantie met je hond: het Franse Paradiski

Urenlang heb ik het internet afgespeurd. Is het mogelijk, op skivakantie met je hond? Ik werd er maar weinig wijzer van. Inmiddels weet ik beter, nadat ik vorige week samen met mijn twee harige vriendjes heb mogen genieten van de Franse Alpen.

Waarnaartoe? What’s in it for me? Vorig jaar is bij mij na een proeflesje bij Snowplanet het skikoorts gaan kriebelen en na een weekje Winterberg ben ik al helemaal om. Maar naar welk land moeten we en welk wintersportgebied is hondvriendelijk? En misschien nog wel minstens zo belangrijk: waar is het ook enigszins vriendelijk voor je portemonnee? Want laten we eerlijk wezen, zo’n weekje in de sneeuw loopt al snel in de papieren.

Na wat zoeken (en mailen met het toeristenbureau van de Italiaanse regio Trentino in de Dolomieten, waarna bleek dat honden verboden zijn in restaurants) viel mijn oog op Paradiski: een skigebied in de Franse Alpen bestaande uit de combinatie van Les Arcs en La Plagne, inclusief de belofte dat er zat blauwe pistes vallen onder de 425 km die wordt geboden voor wintersportliefhebbers. Tel daarbij een degelijk appartement van Pierre & Vacances bij op, waar honden voor 65 euro per week per hond welkom zijn en het aftellen naar het weekje vakantie kon beginnen!

Het prachtige uitzicht vanaf het appartement in les Coches.

Het prachtige uitzicht vanaf het appartement in les Coches.

Ik moet toegeven dat ik de mazzel heb dat mijn moeder, met wie ik een week naar la Plagne ben geweest, nul wintersportambitie heeft en dus in het appartement was met de viervoeters. Toch was ik een beetje huiverig om meer dan tien uur te reizen naar een bestemming waarvan ik niet wist of we door onze keuze beperkt waren tot elke avond zelf koken. Ik houd immers wel van een lekker hapje buiten de deur.

Aangezien we niet in een van de luxe hotels zaten die ik meerdere malen ben tegen gekomen tijdens mijn online speurtocht, ik noem een doggysitter en hondvriendelijke services in hotels waarbij je voor een week zo een gemiddeld maandsalaris kwijt bent, was het voornamelijk een kwestie van rondvragen bij de restaurants óf de honden überhaupt wel welkom waren. Wat bleek? Bij drie van de vier restaurants in de dorpen Les Coches en Montchavin waar wij verbleven was het ‘pas des problème’.

Wat de afgelopen week opviel was dat de Franse bewoners van de dorpen erg vriendelijk waren naar de honden zelf. Hier en daar een aai of een wenk dat de hondjes mee naar binnen mochten bij de plaatselijke skiverhuur was een aangename verrassing.

Aantal tips

Wie doe je een plezier? Afgezien van de vraag of jouw hond geschikt is om zo lang te reizen met de auto (lees: naar de gemiddelde bestemming in de Alpen ben je toch al gauw zo’n 9 à 10 uur onderweg), is het ook handig om je van tevoren te bedenken of je hele dagen op ski’s op pad bent en je huisdier lange tijd alleen blijft of dat je regelmatig in gezelschap van je hond bent. Het meest ideaal is het natuurlijk als er een niet-skiër is die het leuk vindt om met de hond vele wandelingen te maken.

Bescherming

Waar sneeuw is wordt vaak ook strooizout gebruikt op paden, straten en wegen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn voor hondenpootjes. Hierom kun je het beste vaseline of uiercrème smeren op de voetjes. Mijn hondje, Noah, had echter een wondje en hierbij was smeren niet voldoende. Het ziet er gek uit, maar hondenschoentjes hielpen ons uit de brand!

Bij heel winters weer kan een waterafstotende hondenjas of deken ook uitkomst bieden.

Hondenschoentjes waren dé uitkomst om Noah's voorpootjes te beschermen, nadat hij een wondje had.

Hondenschoentjes waren dé uitkomst om Noah’s voorpootjes te beschermen, nadat hij een wondje had.

Check de wintersportbestemming

Om er zeker van te zijn dat jouw wintersportweek met je huisdier(en) net zo fantastisch wordt als die van mij, zou je op voorhand contact kunnen zoeken met de plaatselijke toeristenkantoren. Zo heb ik van een vriendin gehoord dat haar honden sinds kort niet meer welkom zijn op de piste bij haar wintersportbestemming in Oostenrijk. Nu zag ik in Frankrijk meerdere keren honden op/naast de piste, dus per bestemming kan dit nogal verschillen.

Vergeet natuurlijk niet de rabiësenting voor je hond. Mocht je plannen hebben en dit nog in orde maken, zorg er dan voor dat dit ruim drie weken van tevoren is gedaan. Een rabiësenting kan drie jaar geldig zijn, maar informeer hiernaar bij je dierenarts.


Post to Twitter

Geef een reactie