Beyoncé breekt het internet pas echt

Bron: https://twitter.com/beyonce

Bron: Twitter

Zaandam, zaterdagavond, ergens rond de klok van twaalf en drie wijntjes verder zegt één van m’n beste vriendinnetjes Cherise tijdens een Youtube & chill sessie met Beyoncé op de achtergrond: “Wanneer komt ze nou met een nieuw album? Goddamn, het concert is al bijna.” Zonder het te weten zijn haar gebeden een paar uur later verhoord – en man, wat baal ik dat ik het niet wist, anders was ik met mijn aangeschoten kop opgebleven en had ik ’s nachts naar de première op HBO gekeken! – en de volgende dag staat mijn timeline vol met het visuele album van Beyoncé.

Kim Kardashian, move over, na het bekijken van Beyoncé’s visuele album ben ik overtuigd: Beyoncé breekt het internet. Waar queen B zich de afgelopen jaren op de vlakte hield, windt ze er nu geen doekjes om. Misschien een tikje paranoïde, maar het lijkt erop dat mevrouw Carter in twaalf nummers het hele ‘gaat Jay nou vreemd of niet’ gebeuren opheldert en snoeihard uithaalt. Maar niet alleen haar hubby mag het ontgelden, Lemonade is een politiek statement volgend op het eerdere statement tijdens het optreden van de Superbowl. Ze citeert delen uit een speech van Malcom X (leider van Nation of Islam, die o.a. streed voor gelijke rechten van de Afro-Amerikaanse bevolking) als: “The most disrespected person in America is the black woman. The most unprotected person in America is the black woman. The most neglected person in America is the black woman.”

Met een leger aan negroïde vrouwen probeert ze haar statement duidelijk te maken, toch zijn er een aantal mannen te zien en/of te horen. Denk aan onder andere Jay zelf, The Weeknd, James Blake en Kendrick Lamar. Lemonade is verrassend door een vernieuwde sound en zweempjes van verschillende genres, waaronder country. Extra aangrijpend vind ik de beelden met de moeders wier zonen slachtoffers zijn van het geweld van de Amerikaanse politie.In combinatie met James Blake zijn stem brengen de beelden waarop de moeders foto’s van hun vermoorde zonen vasthouden kippenvel.

Is het alleen maar heil en verdoemenis? Don’t think so. De uur lang durende video eindigt met gelukkige koppels en hoopvol commentaar, dus een scheiding zit er voorlopig nog niet in. Ik kan nog uren lullen over hoe ge-wel-dig ik de shortfilm met Beyoncé als voice-over met de poëzie van Warsan Shire vind, maar eigenlijk moet je het gewoon zien. Op Facebook wordt het gedeeld, niemand weet hoe lang dat nog online blijft. Wil je geen ali illegali zijn, kijk dan via Tidal. Tip: je kan een free trial nemen.

Beyoncé tijdens de Superbowl halftime show met Coldplay en Bruno Mars. Geen idee of het toeval is en of het erin hoorde, maar ergens tijdens 11:20 hoor ik Chris Martin zingen “Purple Rain.” Toeval of niet?


Post to Twitter

Geef een reactie