Veerkampje bakt: Surinaamse Maizenakoekjes

Elke keer als ik bij de toko ben – of zoals laatst op Kwaku – kan ik het niet laten een bakje gommakoekjes mee te nemen. Dit zijn Surinaamse koekjes die op basis van maizena zijn gebakken. Nu sta ik bij mijn vrienden bekend als een bakkerella, dus ik heb voor de verandering zelf maar een lading koekjes gebakken (die binnen een dag op waren…).

Recept maizenakoekjes

Ingrediënten
400 gram Maizena (2 gele pakjes Dureya maizena zijn prima)
200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram suiker
2 eieren
2 zakjes vanille suiker
snufje zout
handje strooisel (bv. discodip van de supermarkt)

*Optioneel handig: spuitzak, maar de bolletjes kun je ook prima met je handen maken.

Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Zelf gebruik ik een keukenmachine, maar mocht je die luxe niet hebben: klop de twee eieren los (met een garde of een mixer) in een grote kom, voeg vervolgens de suiker, boter, de vanillesuiker en een snufje zout toe en klop/mix dit. Wanneer je dit hebt gedaan, voeg dan beetje bij beetje gezeefde maizena toe (het is het makkelijkst als je het zeven van tevoren doet). Klop/mix vervolgens dit mengsel totdat alle maizena is opgelost en het deeg er mooi egaal uit ziet. (let op: Mocht het deeg naar je mening te slap zijn, zet het dan eventjes in de koelkast)
Stap 3: Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet het in.
Stap 4: Afhankelijk of je een spuitzak gebruikt of het met de hand doet: maak/spuit nu bolletjes en zorg dat er voldoende ruimte tussen de bolletjes blijft, omdat de koekjes groter worden. Sommige mensen drukken de koekjes aan met een vork of maken er mooie patronen in, andere creatievelingen gaan in de weer met koekvormpjes, maar dit is allemaal niet per se nodig.
Stap 5: Bestrooi de koekjes met de (disco)dip.
Stap 6: Schuif nu je creaties de oven in en bak ze zo’n 15 à 20 minuten op 180 graden. Houd het goed in de gaten, want de koekjes mogen absoluut niet bruin worden.


Post to Twitter

Geef een reactie